ДНЕС

Симеон Сакскобургготски дари 50 000 лв на „Пирогов“

Симеон Сакскобургготски е направил дарения от 50 000 лева за спешната клиника „Пирогов“. Това стана ясно от профила във Фейсбук на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

С парите болницата е купила иновативен и важен апарат за изследване на COVID-19. Апаратът „Сhemagic Preptio“ извършва автоматизирана екстракция на ДНК с магнитни частици. Той реализира бързо и качествено изолиране на вирусни нуклеинови киселини, обхващайки широк спектър проби, в това число и COVID-19.

В комбинация с китовете за екстракция Prepito осигурява бърза подготовка на 12 проби от пациенти за последващ realtime PCR анализ. С иновативната си технология и надежна работа chemagic Prepito гарантирал сигурно и безопасно изолиране на пробите като значително улеснявал и ускорява работата на лабораторните специалисти за realtime PCR диатностика. Този апарат бил чудесно допълниение към специализираната апаратура на новата COVID-лаборатория, която създадела „Приогов“.

„Благодарение на това дарение „Пирогов“ ще има въможност още по-бързо и по-прецизно да провежда realtime PCR диагностика. След фокуса върху COVId-19, апаратурата ще продължи да ни бъде много полезна за изследване на всякакви видове вирусни инфекции. Изключително благодарни сме на Н.В. Симеон II за високохуманния жест на дарителство. „, посочи изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top