РАЗСЛЕДВАНЕ

ЛиЛана и съдружникът ѝ звънели по 70 пъти на ден на шефове в АПИ заради толсистемата

Певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, и съдружникът ѝ Мартин Димитров подложили на страхотен натиск и тормоз, включително и на заплахи, служители на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Това става ясно от разпити на трима свидетели, които бяха публикувани в четвъртък с разрешение на наблюдаващия прокурор.

ЛиЛана, която вече не се изявява на сцената, брат ѝ Александър Деянов, който е бийтбоксър под псевдонима Скилър и Мартин Димитров, се разследват за злоупотреба с еврофондове. ЛиЛана от години е спрягана и за близка с бизнесмена Васил Божков. Тя и Мартин Димитров в момента са в ареста, а Скилър, е на свобода срещу 50 хил. лв. гаранция.

В началото на 2019 г. фирмата на ЛиЛана и Мартин Димитров “Телетол” участва в обществената поръчка за толсистемата, но не я печели. До подписване на договор не се стигна, тъй като от страна на “Телетол” не бяха представени необходимите доказателства за оперативна съвместимост и комуникация между технологиите на дружеството и агенцията. Това казва свидетел с инициали Г. Т., който от края на януари 2019 г. е председател на УС на АПИ. (На този пост е Георги Терзийски – б.р.)

За поведението на ЛиЛана и Мартин Димитров той говори на разпит на 20 април 2020 г.

Терзийски бил уведомен от своите служители, че срещите с Мартин Димитров минавали в дух на заплахи и натиск от негова страна.

Стигнало се дори дотам, че имало дни, в които в рамките на няколко часа Димитров звънял на служител на АПИ, ангажиран с толсистемата, десетки пъти. Като веднъж позвънил 70 пъти.

В един конкретен ден на май 2019 г. аз също бях многократно подложен на телефонен тормоз, като може би около стотина пъти бях търсен от стационарен номер, който е посочен в документацията на дружеството “Телетол” като служебен, обяснява шефът на УС на АПИ.

На 4 юли 2019 г. около 16 ч Мартин Димитров, Лиляна Деянова и още двама “се опитвали да нахлуят неправомерно в сградата на националното толуравление.

Пояснявам, че този трети етаж е със специален режим на достъп. Те са нанасяли физически удари по вратите, като настоявали да бъдат допуснати до служебните помещения. Обиждали са служители, които са физическата охрана на сградата, като са заплашвали, че ще дойдат “качулките, казва Терзийски.

За поведението на Мартин Димитров разказва и свидетелят О. А., разпитан на 24 април. (Вероятно това е Олег Асенов, председател на комисията за установяване на съответствията за регистриране на “Телетол” в регистъра на националните доставчици на услуги – б.р.)

Пред следователя той говори за “системен натиск” да бъде взето решение в полза на “Телетол” и фирмата да бъде вписана в регистъра на националните доставчици на услуги на АПИ.

Мартин Димитров дори му дал 1 седмица срок. Натискът бил по “всички възможни канали” – по джиесем, електронна поща и вайбър, и започнал, след като на 8 март 2019 г. фирмата подала първоначалния пакет документи за изграждане на толсистемата.

След като не се поддадох на натиск, се премина в директни заплахи от страна на Мартин Димитров. В телефонен разговор на 18 март 2019 г. в 15,47 ч пред свидетели ме заплаши, че ако не получи регистрация в регистъра в рамките на деня, има лостове да поиска и получи моята и на г-н В. оставки и че това е само началото.

Свидетелят се притеснил, защото знаел, че “тези лица разполагат със значителен финансов ресурс и влияние в бизнессредите и изпълнителната власт”.

“Почувствах страх, че наистина мога да остана без работа и да не мога да си намеря работа в бъдеще. Започнах и да се оглеждам по пътя, да проверявам колата си, монтирах камери в апартамента си и други технически средства за охрана и защита”, твърди свидетелят.

Той разказва и за телефонен разговор в 13,48 ч на 5 април 2019 г.

Деянова ме заплаши, че е събрала достатъчно информация за мен от областните пътни управления и ако не ѝ се обадя до края на деня с положително становище за регистрирането на “Телетол”, ще си загубя работата, твърди свидетелят. Той добавя, че Деянова много искала да разбере какви са трудовите му правоотношения с АПИ.

В резултат комисията се ограничила до “формално разглеждане на документите” въпреки съмненията, “че бяха с невярно съдържание”.

Третият свидетел е Р. В. (Вероятно Радослав Влахов, общински съветник от ГЕРБ. Той е член на УС от януари 2019 г. до юни, когато подава оставка – б.р.)

“В почти всичиките ни разговори той (Мартин Димитров) започваше и свършваше с това, че ще ми иска оставката… Като цяло неговото държание беше изключително арогантно и без никакво зачитане на правила и държавни органи”, казва Влахов. Той добавя, че това за него бил “сериозен психически тормоз”, който му пречел да си върши работата и изиграл роля да напусне УС на АПИ.

Преди три дни бившата певица пък обяви от ареста, че е задържана, защото се изправила срещу АПИ.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top