ДНЕС

Румяна Коларова: Президентът олеква, ако всеки ден коментира какво правят управляващите

Президентът е слабата страна, защото само говори, докато Борисов въобще може да не говори, но прави неща. Това заяви политологът Румяна Коларова по bTV по повод ежедневното напрежение между премиер и президент.

Президентът, ако всеки ден коментира какво правят управляващите, това олеква. Според мен това е грешка, смята Коларова по повод ежедневните атаки на президента Радев към премиера Борисов.

Това е голямата слабост на президентската институция – там влизат хора, които не се интересуват от това, което се нарича протокол. Това е протокол, който да гарантира липса от търговия с влияния, каза Коларова. Тя коментира, че и в мандата на други президенти е имало напрежение между изпълнителната и президентската институция.

Между Първанов и Борисов имаше силно напрежение, но не беше толкова персонално. Президентът го приема много лично, заяви Коларова. Имаше напрежение между президента Желев и СДС. Президентът Първанов не беше от хората, които търсеше ежедневно трибуна за изява, е позицията на политолога.

Коларова коментира и казуса със секретаря на президента Пламен Узунов. „Това са подбрани секретари. В този случай, в който е бил служебен министър по презумция, това е човек с ключова рола в президентската администрация. Секретарите на президента са негови ръце. Една от задачите на секретарите е среща с всякакъв вид организации. Целта е да трупат експертиза, да подготвят документи, решения, пряката среща е изключително ефективна, подчерта Коларова. Тя обаче препоръча да се изготвят законови разпоредби, които да касаят търговията с влияние.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top