ТРИБУНА

ЩАБА: Бум на заразените с Covid-19, България изпревари Италия по новозаразени, предприемаме нови мерки

Пореден ден е високата бройка на откритите новозаразени с новия коронавирус. Расте и броят на починалите у нас. 158 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 3343 са направените PCR тестове през изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система. Лошо: К-19 взе нови жертви у нас, заразените също се увеличават към 0:00 на 01 юли Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 4; Варна – 4; Велико Търново – 2; Кюстендил – 12; Монтана – 1; Пазарджик – 7; Перник – 2; Пловдив – 7; Разград – 2; Русе – 3; Сливен – 5; Смолян – 36; София област – 14; София град – 43; Стара Загора – 6; Шумен – 1; Ямбол – 4.

Лъжа е, че в цяла Европа има вдигане на броя на новозаразените случаи на коронавирус, както заяви при премиера главният ни санитарен инспектор доц.Кунчев. Италия е печалният евролидер по К19.

Но последните дневни данни там са 126 новозаразени срещу 158 новозаразени у нас. Но при 8,5 пъти по-голямо население на Италия, без да броим законните и незаконните емигранти.

В това число стотици хиляди български граждани – такива са и в последното огнище на Ботуша. И Италия не ни ги връща като братска Германия. Т.е. 140 новозаразени на Апенините са равни на 16 у нас.

Съпоставката е показателна и при смъртните случаи С К19 за ден. По официалните данни на двете правителства те са съответно: 6 в Италия и 4 в България. Фактите ясно показват кой как се справя със заразата. Само преди месец новозаразените и жертвите в Италия дневно бяха десетки пъти повече хора.

Във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде четири нови заповеди, с които се внасят частични промени в действащите досега разпореждания.

В заповедта за влизането на територията на България се посочва, че забраната за влизане в страната не се отнася и за пътуващите с цел обучение – за дейности по приключването на учебната година, както и за практически обучения и изпити по практика. Същото се отнася за и за дейностите по подготовка на учебната 2020/2021 г., когато е невъзможно те да се осъществят от разстояние.

В заповедта за задължителната изолация и болничното лечение е посочено, че пациентите с COVID-19 се изписват от лечебното заведение след преценка на лекуващия лекар за тяхното състояние, ако са изпълнени определени условия.

Едното условие е да са документирани минимум 10 дни след появата на симптомите и минимум три допълнителни дни без оплаквания (включително без повишаване на телесната температура, без прием на лекарства за нейното понижаване и без респираторни симптоми). Другото условие, при което пациентът може да бъде изписан, е наличието на два отрицателни резултата от изследване по метода на полимеразно-верижна реакция за доказване на COVID-19 от проби, взети в два последователни дни.

Задължително се изискват два отрицателни PCR-резултата в два последователни дни за лицата, при които се налага последваща медицинска грижа в лечебно заведение. Същото важи за настанените в места за предоставяне на социални услуги и за хората с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи.

Оперативният щаб разтревожен от провеждането на празнични и религиозни тържества

В заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България изрично е посочено, че защитните маски за еднократна или многократна употреба са задължителни за всички, когато се намират в закрити обществени места. Вместо маска може да се използва друго средство, покриващо носа и устата – кърпа, шал, шлем и др.

Като закрити обществени места са изброени транспортните средства за обществен превоз, лечебните и здравните заведения, аптеките, оптиките, националните центрове по проблемите на общественото здраве, административните учреждения и останалите места, в които се обслужват или имат достъп гражданите. Към последните спадат железопътните гари и автогарите, летищата, метростанциите, търговските обекти, църквите, манастирите, храмовете, музеите и др.

Изключение от разпореждането за маските се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито по време на физическата им дейност.

В заповедта, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки е посочено, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и „Локомотив“-Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ се допускат до 3000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top