ТРИБУНА

Църквата „Св. София“ в Истанбул става джамия

Храмът “Света София” в Истанбул вече няма да е музей, а се превръща в действаща джамия. Това е решил Държавният съвет на Турция, който трябваше да се произнесе за съдбата на историческия паметник, твърди журналистът от в. “Хюриет” Абдулкадир Селви. Репортерът е известен с близостта си до правителството и със своята осведоменост за задкулисието. Новината обаче бе потвърдена в социалните мрежи и от други негови колеги, както и от два анонимни източници в управляващата партия, които разкриват, че постановлението ще бъде обнародвано в петък

“Говори се, че 10-ото отделение на Държавния съвет единодушно е взело решение за отваряне на “Света София” като джамия и че решението ще бъде обявено на 10 юли. Това ще е исторически ден в борбата за “Света София”, която продължи 86 години”, пише журналистът.

Превръщането на символа на Истанбул в джамия е отдавнашна мечта на президента Реджеп Ердоган, а както е известно, той рано или късно постига това, което си е наумил.

Представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Нуман Куртумлуш написа в туитър, че историческият паметник ще бъде отворен за молитва най-късно до 15 юли. Засега не е ясно как ще бъде уреден достъпът на туристите. В битието си на музей “Света София” бе посещавана от 3,7 млн. души годишно. Екскурзоводи се притесняват, че опашките от чакащи ще станат безкрайни, а това ще откаже много чужденци от желание да влязат и ще съсипе и без това ударения от пандемията туристически сектор.

Отварянето на “Света София” в Истанбул за поклонения няма да намали характера ѝ на световно историческо наследство. Напротив, по този начин ще привлича още повече посетители”, увери говорител на Ердоган вчера.

Десето отделение на висшия административен съд на Турция заседава на 2 юли по иск за анулиране на решение на Министерския съвет от 1934 г., с което храмът е превърнат в музей по разпореждане на Кемал Ататюрк. Тогава бе обявено, че решението на съда трябва да бъде огласено в срок до 15 дни. Удовлетворяване на иска, внесен от неправителствена фондация за опазване на историческите паметници, открива пътя за връщането на статута на джамия на храма. Заседанието на 2 юли е продължило само 17 мин.

Това е третият път, в който същата фондация иска анулиране на решението от 1934 г. от Държавния съвет. За първи път тя се е обърнала към висшия административен съд на страната през 2005 г., а след това още веднъж – през 2016 г.

“Света София” е един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното ѝ превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция. Гръцката министърка на културата Лина Мендони обвини Турция във “възраждане на фанатични националистически и религиозни настроения”. Вселенският патриарх Вартоломей I предупреди, че промяната на статута ще разочарова милиони християни и ще раздели света.

Русия също реагира остро. Преди дни руският патриарх Кирил изрази надежда, че Анкара ще запази неутралния музеен статут на храма. Кремъл обяви промяната на статута му за вътрешен въпрос, но припомни, че става дума за обект от световно значение, включен в списъка на ЮНЕСКО през 1985 г. Говорителят на Путин Дмитрий Песков нарече “Света София” “любим световен шедьовър за туристите от всички краища на планетата” и настоя Турция да вземе под внимание този факт.

“Призоваваме турските власти да оставят “Света София” да съществува като музей. Това ще покаже готовността на Турция да уважи традициите, свързани с религията и с многоликата история на турската държава. Необходимо е всички да имат достъп до храма”, се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпейо от сряда. Френското външно министерство на свой ред обяви, че “Света София”, която 9 века е била християнска катедрала, трябва да остане отворена за всички.

Атака срещу турския суверенитет нарече Ердоган критиките на чуждестранните държави. “Ще продължаваме да защитаваме правата на мюсюлманите, нашето най-многобройно вероизповедание, както и членовете на всички останали религии”, каза турският президент във вторник при откриването на друга джамия.

Според “Дойче веле” промяната на статута на най-прочутия символ на Истанбул е политически ход, който Ердоган използва заради нарастващото недоволство в страната и спадналото доверие на избирателите. За превръщането на “Света София” в джамия се говори отдавна, но президентът досега не се осмеляваше на подобен ход. Миналата година той дори отхвърли исканията на ислямистите със забележката, че най-напред трябва да се напълни Синята джамия с вярващи.

Сега обаче заради тежката икономическа криза покрай коронавируса, която свали рейтинга на управляващите, превръщането на някогашния християнски храм в джамия се схваща като защита на националните интереси и ценности на Турция и може да укрепи разклатените позиции на властта.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top