РАЗСЛЕДВАНЕ

Обвиниха Местан за причиняване на смърт по непредпазливост

Прокуратурата в Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу Лютви Местан и Юсеин Ахмед за катастрофата, при която загина 6- месечно бебе, предава „24 часа“.

На 14 април 2019 г. на кръстовище край момчилградското село Загорско при опит на Местан да се включи в главния път за Маказа последва сблъсък с БМВ, движещо се от Кърджали за Кирково. В колата пътува Юсеин Ахмед със семейството си, прибират се в родното си село Първица. След удара беемвето изхвърча от пътя и пада в близкото дере.

Загива 6-месечната Еджрин, 10-годишното братче и родителите им са ранени. 59-годишния политик, лидер на партия „ДОСТ“ е предаден на съд за това, че при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“ е нарушил правилата за движение по пътищата и правилника.

Местан като сам и в условията на независимо съпричиняване с Юсеин Ахмед водач на лек автомобил, марка БМВ, извършил пътнотранспортно произшествие. Според обвинението Местан е извършил маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, като не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на детето.

Бащата не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението. Юсеин Ахмед не се е движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му – 6-месечно дете, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете. 

Делото за пътнотранспортното произшествие край с. Загорско, е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура-Кърджали, като разследването се е извършвало от екип следователи от Кърджали.

Досъдебното производство е било взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура-Пловдив. Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома.

По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Към момента Юсеин Ахмед е под гаранция в размер на 1000 лева, а политикът е със същата мярка, но в размер на 10 000 лева. Предстои Окръжен съд-Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top