Старшата акушерка в централна реанимация в най-голямата АГ болница в страната – Майчин дом, бе първата ваксинирана с препарата на „Модерна“ срещу Covid-19.

В момента София Йорданова отговаря за отделението, където се настаняват пациентките с коронавирусна инфекция.

Няма разлика в поставянето на ваксината, освен сроковете за поставяне между първата и втората доза, както и съхраняването й, каза пред журналисти Ели Михова, работеща в отделението за лечение на болни с коронавирусна инфекция, която постави ваксината на колежката си София.

По думите на Михова засега като страничен ефект от ваксинирането с препарата на „Пфайзер“ се е наблюдавала лека умора.

Имунизацията с втората внесена у нас ваксина срещу Covid-19 стартира точно в 8.30 ч. В Майчин дом бяха доставени 100 дози от препарата, като броят на желаещите от персонала да се ваксинират точно с препарата на „Модерна“ е 200, а общият брой желаещи ваксина в болницата е 400 души.

„Вече съм много по-спокойна. Смятам, че направих най-добрия избор за себе си. Нямам абсолютно никакви притеснения. Смятам, че сложих филтър между себе си и заразата, за което искам да благодаря на абсолютно всички компетентни органи, участвали в тази организация“, каза след ваксинацията Йорданова.

Тя препоръча на всички да последват нейния пример.

„Аз съм медицинско лице и съм наясно с последиците – оказа се, че няма такива. Надявам се населението да разбере това“, каза още старшата акушерка.

Ваксината на „Модерна“ е в две дози, които се поставят през 28 дни. Предимството е, че тя се съхранява далеч по-лесно от тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Тя се извлича от многодозови флакони, които съдържат препарат за 10 души. Първата доставка от 2400 дози на ваксината на американската фармацевтична компания пристигна в България вчера.